Electrabel NV SA - Geluidsanering turbojets - Beerse

De installatie van Electrabel, dewelke wordt gebruikt bij een piek aan vraag, kan zeer snel 32 MW genereren om het hoogspanningsnetwerk te voeden. 
Elke turbojet heeft een luchtinlaat aan de zijkant en de uitlaatgassen (ruim 2.000.000 m³/h en zo'n 560°C) worden centraal afgevoerd via een dak dat geopend wordt wanneer deze in bedrijf is. De metingen wezen uit dat, wanneer de installatie draait, de milieukwaliteitsnormen met zo'n 10 - 12 dB(A) overschreden worden. 

Daarom werd een passende oplossing op maat ontworpen en als 'sleutel-op-de-deur'-project uitgevoerd. De betonnen fundaties, de staalconstructie, 2 frames met geluiddempende roosters bij de luchttoevoer, een kap t.b.v. de luchtuitlaat (in een bocht om de lucht van de bewoonde wereld weg te buigen) en 2 geluidsisolerende toegansdeuren werden gevoer geengineerd, geproduceerd en gemonteerd. 

In de praktijk moest de installatie een geluidniveau van maximaal 50 dB halen. UIt geluidmetingen bleek de installatie nog maar 45 dB aan geluid te produceren, een zeer goed resultaat! 

Foto's